< Keep it cool
03.01.2011 13:43 Leeftijd: 8 yrs
Categorie: klanten aan het woord

Keep it koel

ACC-Team verdient meerjarencontract bij Total Raffinaderij Nederland (TRN) Koeling is cruciaal voor de doorzetcapaciteit van een raffinaderij.Zogenoemde air-fin banken zorgen voor een verkoelende luchtstroom (zij koelen dus de productstromen), die echter afneemt naarmate de banken vervuilen en soms wel de helft van hun koelcapaciteit verliezen. Schoonmaken dus!

Maar wat doe je als je met reguliere reinigingstechnieken niet verder komt dan een capaciteit van 60 procent van de oorspronkelijke 100 kuub lucht per seconde? Dit is het probleem waar Total Raffinaderij Nederland (TRN) mee worstelde, totdat ACC-Team de oplossing had die het resultaat bracht wat nodig was. Mart-Jan van der Maas is projectleider van ACC-Team bij TRN en heeft aan de wieg gestaan van het volledig geautomatiseerde reinigingssysteem dat ACC-Team voor de raffinaderij bouwt. “Ons systeem is een maatwerk oplossing waarbij speciale spuitkoppen onder een zodanige hoek op de koelbanken worden gezet dat het cleaning resultaat drastisch verbetert.” Dat klinkt eenvoudig, maar heeft heel wat voeten in de aarde. “Voordat we bij TRN daadwerkelijk zijn gaan reinigen, hebben we heel wat metingen en performancetesten gedaan.”


Koelcapaciteit garanderen

Het resultaat is er naar, zegt ook Chris Melse, die bij TRN verantwoordelijk is voor de optimalisatie van de installaties in de fabriek. “De maintenancekosten zijn een stuk lager en er gaat zeker 30 tot 50 procent méér lucht door de koelbank dan voorheen.” De methode van ACC-Team is er een die het normale proces in de raffinaderij niet in de weg zit. “TRN hoeft tijdens het reinigen dus niet terug in doorzet”, vertelt Mart-Jan die daarmee een ander groot voordeel aanhaalt. “En de resultaten worden direct na de reiniging zichtbaar, de klant heeft meteen meer capaciteit.” Hij praat dan ook liever niet over traditionele reiniging als het over het concept van ACC-Team gaat. “We zeggen liever: we garanderen onze klanten koelcapaciteit.”


Kwaliteit en rapportages

Op basis van de resultaten die ACCTeam bij TRN heeft behaald, heeft Mart-Jan nu een zesjarig reinigingscontract op zak voor de 80 air-fin banken op proces 1 van de raffinaderij in Vlissingen en dat mag in de branche een unicum heten. Er is dan ook sprake van een hecht partnership waarin ACC-Team en TRN nadrukkelijk samen op zoek zijn naar optimale kwaliteit. Een onderdeel daarvan is het vastleggen van reinigingsgegevens. Na iedere reiniging rapporteert Mart-Jan aan TRN wat er precies is gebeurd en wat dat betekent voor de capaciteit. “Dat doen we op een schaal van 1 tot 10, waarbij we telkens de score voor én na reiniging vergelijken. Samen met meetgegevens uit de operatie, productie en doorzet, kun je zo precies zien hoe het zit met de performance van de koelinstallatie.”


Innovatie

Sinds dit jaar is ACC-Team een volledige dochter van Mourik, dat al langer een belang had in het bedrijf. De synergie tussen ACC-Team en bijvoorbeeld Mourik Services was dus al bekend en als het aan Mart-Jan ligt, groeit die alleen nog maar verder. “We hebben bijvoorbeeld vier uitvoeringsteams, maar met de hulp van onze collega’s van Mourik Services kunnen we die op ieder moment uitbreiden naar zes volwaardige teams. Nu al leiden we Mourik mensen speciaal op voor ons werk.” Mart-Jan zit ook in de Innovatiecommissie van Mourik, zodat er als vanzelf een kruisbestuiving ontstaat op het gebied van innovatie. “We werken hard aan verdere ontwikkeling van ons equipement en de introductie van nieuwe technieken.” ACC-Team is niet alleen actief bij TRN, maar werkt voor bijna alle grote chemische fabrieken en raffinaderijen in de Europoort. Het bedrijf kan ook uit de voeten bij vuilverbrandingsinstallaties en energiebedrijven. “Overal waar luchtkoelers worden gebruikt, kunnen wij koelcapaciteit garanderen.”


footer

Contact opnemen

Hier kunt u contact met ons opnemen >>>

Foto's

Bekijk hier al onze foto's >>>

Online koeladvies

Klik hier voor online koeladvies >>>

Vier specialisaties

Dit zijn onze 4 specialisaties >>>